logo
logo
AI Products 

GRUNNLEGGENDE OM BJØRKETRE

avatar
Mikkel Pontus
GRUNNLEGGENDE OM BJØRKETRE

Det er sjeldent man finner et løvtre som gjør stort utslag i vinterhagen, men bjørka er et unntak. Med papiraktige barkruller i farger som spenner fra snøhvit til kanelbrun, inntar bjørken en sentral scene i hagen etter at bladene faller og andre planter går i dvale. Men barken er bare en av bjørketreets mange attributter. Lær om kvalitetene som gjør det til et vakkert tillegg til landskapet uansett årstid.

Her er nettsiden vår for å fortelle dem om tørr bjørkeved 40l sekker.

Bjørketrær (Betula) er vanligvis beboere i kaldere områder på den nordlige halvkule fordi de ikke har det bra i varmt, tørt klima. Det er omtrent 18 arter hjemmehørende i Nord-Amerika, men de som er oppført her er blant de vanligste og gir størst prydverdi.


Når skal du plante:

Den beste tiden å plante bjørketrær er om våren eller høsten, når jorden er fuktig og temperaturene er kjølige. Hvis du planter om høsten, la minst fire til seks uker før bakken fryser for å gi røttene nok tid til å bli etablert

Hvor skal man plante:

Fordi bjørk har grunne røtter, foretrekker de et sted hvor jorda forblir kjølig og fuktig mens de utsetter kalesjen for rikelig med sollys (ca. 6 timer daglig). Det ideelle stedet er nord- eller østsiden av en bygning, hvor treet vil få full sol om morgenen og litt skygge på ettermiddagen.

Jord:

Bjørk kan trives i et bredt spekter av jordtyper, og motsetter seg egentlig bare ekstremt våte eller tørre forhold, sier Paul Bartlett fra Stone Lane Gardens, spesialist på bjørk- og ortrær. Noen bjørk vil til og med vokse vellykket i våt mark så lenge den ikke er vannmettet. Litt sur jord (med en pH mellom 5,0 og 6,5) er ideelle, men preferanser varierer med arten, med elvebjørk som favoriserer en pH under 6,5 mens gul bjørk tåler alkaliske forhold. Her er noen tips for å teste pH i jorda din.

Plantetips:

Du kan plante bjørketrær i grupper eller som enkeltprøver, avhengig av tilgjengelig plass og designhensikten din. "Det er ingen strenge regler for planteavstander, og hvis plassen er begrenset, kan tre trær plantet i samme hull skape en effektiv mini-skog," sier Bartlett. Hvis du foretrekker et tre med flere stammer, men ikke finner et i en lokal barnehage, foreslår han å skape den samme effekten ved å plante tre trær i ett hull med røttene nesten i kontakt. Når gruppen modnes, vil stammene til slutt berøre ved basen.

Vanning:

De fleste bjørk er følsomme for tørke og vokser best under forhold der det grunne rotsystemet vil holdes kjølig og fuktig, spesielt i sommervarmen. Hold jorden fuktig til røttenes dybde, spesielt de første par årene etter planting, ved å bløtlegge den grundig med en slange. Å dekke rotsonen med et 2- til 3-tommers lag med mulch vil også bidra til å holde på fuktigheten.

Gjødsling:

Bjørketrær plantet i jord med høy pH kan trenge ekstra jern for å forhindre gulning av bladene (klorose). Påføring av lav-nitrogen gjødsel med saktefrigjøring med jern vil bidra til å øke surheten i jorda og forbedre næringsopptaket.

Sykdommer og skadedyr:

Bronsebjørkeboren er det mest truende skadedyret for prydbjørk, spesielt hvitbarkede varianter og trær under stress. Tidlige varseltegn på skade er gulning og uttynning av bladverket ved øvre krone av treet og D-formede hull i stammen der borelarvene har gjort inntog. En annen vanlig skadedyr, bjørkeminer, lever inn i bladene til bjørketrær og kan også forårsake brunfarging av løvet. Se dette rådet fra Morton Arboretum for å forebygge, identifisere og behandle angrep fra bronsebjørk og bladminer.

Beskjæring:

Den beste tiden for beskjæring av bjørk er på senhøsten eller vinteren når treet fortsatt er i dvale. Bjørker vil "blø" eller miste sevje hvis du beskjærer dem tidlig på våren før bladene dukker opp. Unngå også å beskjære bjørk om sommeren når bjørkebore er aktive, siden de tiltrekkes av ferske sår i barken.

Rengjøring:

Den eneste ulempen med hvit bark er at den kan begynne å se grå og snusket ut etter hvert. Løsningen? Gjør den ganske enkelt en god skrubb med vann og mild oppvaskmiddel. Dette er en flott skjønnhetsbehandling for eldre bjørketrær fordi den fjerner opphopning av skitt, lav og mose uten å skade barken. Se disse rådene for rengjøring av bjørk fra Chicago Botanic Garden.

BRUKE BJØRKER I HAGEN

  • Fordi stammen er den mest iøynefallende egenskapen til de fleste bjørketrær, gi den oppmerksomheten den fortjener med det rette bakteppet. Mørke eviggrønne planter plantet bak stammene vil vise frem skjønnheten til hvite former dramatisk, sier Bartlett. På samme måte, hold forgrunnsplantingene lavt slik at hele innvirkningen av stammen kan sees fra bunnen av.
  • Plantet som et enkelt eksemplar skaper en bjørk et eksepsjonelt fokuspunkt i hagen eller til og med i midten av en plen. Når det gis nok plass, vil det naturlig danne en bredere, mer avrundet form. Og fordi de små bladene og den delikate forgreningsstrukturen bare gir lys skygge, hemmer det sjelden veksten av underplantinger.
  • En tent bjørk kan gi et dramatisk utsagn om natten. Den hvite barken lyser strålende når den lyses nedenfra. Sørg for at armaturet er skjult for syne og ta med noen sølv eller hvite planter ved foten av treet
  • Bjørk ser fantastisk ut som grenser for alléer og gangveier, spesielt når stammene lener seg mot hverandre for å lage en mild bue
  • Attraktive underplantinger for bjørketrær som vokser godt i lett sur jord og lett skygge inkluderer Vinca minor , blå vedsiv ( Carex flaccosperma ), dicentra, bratsj, damebregne ( Athyrium filix-femina ) og ajuga.

BJØRKETREBILDER

Sjekk ut noen av disse populære bjørkekultivarer:

RENESSANSENSEFLEKSJON ( Betula papyrifera ' Renci ')

En skjønnhet hele sesongen med snøhvit eksfolierende bark, strålende gult høstløvverk og en velskapt oval form med lav baldakin. Har større varmetoleranse (til sone 7) enn det som er typisk for arten.

Høyde: 50-70 fot

Spredning: 20-25 fot

WHITESPIRE

Betula populifolia 'Whitespire')

Dette treets kritthvite bark eksfolierer seg ikke, men blir i stedet lysere etter hvert som treet modnes, punktert av svarte trekantede flekker som dannes under grenene.

Høyde: 30-40 fot

Spredning: 20-30 fot

DURA-HEAT ELVE BJØRK

Betula nigra 'BNMTF')

Som navnet tilsier, er denne kultivaren avlet for varmetoleranse (til sone 9) samt bedre motstand mot insekter og sykdommer. Blanke olivengrønne blader blir smørgule om høsten, med vinteren som viser den uttalte eksfolieringen av den papiraktige lakserosa barken.

Høyde: 30-40 fot

Spredning: 25-35 fot

HERITAGE RIVER BIRCH

Betula nigra 'Cully')

An exceptionally stunning cultivar with a creamy white outer bark that peels away to reveal shades of salmon and taupe. A good substitute for white-barked birch in hot and humid areas (to Zone 9). Also one of the fastest-growing birch trees, adding 30 inches or more to its height each year.

Height: 40-50 feet

Spread: 25-35

PRAIRIE DREAM

(Betula papyrifera ‘Varen’)

With a name befitting of its ethereal beauty, this trademarked North Dakota cultivar features showy porcelain-white bark and outstanding golden-yellow fall foliage. Especially breathtaking in winter against a backdrop of evergreens. Superior adaptability and stress tolerance make it a good choice for the low-maintenance garden.

Height: 45-50 feet

Spread: 35-40 feet

Betula x plettkei

This extremely cold-tolerant (down to Zone 2) dwarf birch stays much smaller than its relatives. Foliage appears in shades of yellow, red and orange, and turns chartreuse through the rest of the season.

Height: 2-4 feet

Spread: 2-3 feetcollect
0
avatar
Mikkel Pontus
guide
Zupyak is the world’s largest content marketing community, with over 400 000 members and 3 million articles. Explore and get your content discovered.
Read more