logo
logo
AI Products 

Ställ en gynekolog – 10 viktiga frågor att ställa

avatar
yda-trafikskola-stockholm
Ställ en gynekolog – 10 viktiga frågor att ställa

Kvinnor möter flera gynekologiska problem under sin livstid, men många av dem kommer inte till en gynekologs uppmärksamhet. Oavsett om dessa ställer sig bakom andra "större" problem eller om kvinnor tycker att de är för små för att uppmärksammas – det är alltid lämpligt att fråga din gynekolog. Har du ingen vanlig gynekolog? Skriv bara "gynekolog nära mig" i sökmotorfältet så är du på god väg att få professionell rådgivning.

Läs vidare för att veta 10 viktiga frågor som bäst besvaras av din gynekolog.

1. Varför gör det ont ibland?

Det är vanligt att kvinnor upplever smärta när de sätter in tamponger eller intrauterina enheter, eller under menstruation eller samlag. Orsaken bakom var och en av dessa smärtor kan vara olika och sträcka sig från mindre problem till stora komplikationer. Medan de flesta av oss tar det med ro, rekommenderar vi att du konsulterar en gynekologi Stockholm så snart som möjligt. Detta steg kan hjälpa till att förhindra att ett problem ökar samtidigt som det minskar obehaget.

2. Hur ska jag kolla efter tecken på bröstcancer?

Tidig diagnos av bröstcancer är känt för att hjälpa till att stoppa spridningen och till och med bota i många fall. Det är därför läkare uppmanar kvinnor att regelbundet få sina bröst undersökta av en läkare. Förutom att lägga till det i din årliga gynekologiska hälsokontroll, be om en handledning om en självundersökning. En självkontroll varje vecka är den bästa förebyggande åtgärden du kan vidta för att minimera eventuella risker.

3. Varför är min mens oregelbunden, tung eller för ofta?

Även om oregelbundenheter i menstruationscyklerna är vanliga, accepterar kvinnor dem ofta som rutinmässiga svårigheter. Ibland kan dessa fluktuationer vara symtom på allvarligare orsaker som hormonella problem eller myom. Det är därför läkare starkt rekommenderar att ojämna menstruationer tidigast meddelas för korrekt undersökning.

4. Vilka preventivmedel är lämpliga för min kropp?

Det finns en uppsjö av preventivmedel tillgängliga idag. Allt från piller till spiral och kondomer till implantat, valen är många men inte alla passar alla. Vissa kvinnor rapporterar att de upplever kraftiga blödningar, huvudvärk, viktökning etc. För att lära dig vad som är lämpligt för din kropp, boka ett möte med din gynekolog. Det är tillrådligt att få fullständig klarhet om preventivmedel innan användning.

5. Vad kan jag förvänta mig under klimakteriet, och hur ökar det min risk för andra tillstånd?

Kvinnor genomgår många fysiska och hormonella förändringar mellan 49 och 52 när klimakteriet sätter in. Idag, även om kunskapen om detta ämne är gränslös och tillgänglig till hands, rekommenderas det att du också diskuterar det med din gynekolog. Besök din läkare för att få en tydlig förståelse om klimakteriet och hur du hanterar de hormonella förändringar som du kan genomgå.

6. När ska jag ta ett graviditetstest?

Nuförtiden är det snabbt, enkelt och lätt att få tillgång till ett graviditetskit. Men de flesta kvinnor blir förvirrade över tidpunkten när testet måste tas. Du kan alltid fråga en gynekolog online eller besöka en klinik för att få en tydligare bild. Vidare kan läkare också hjälpa dig med de steg som måste tas baserat på dina resultat.

7. Är jag infertil?

En vanlig missuppfattning som gör rundorna är att infertilitet endast orsakas av dålig livsstil, hälsotillstånd eller genetiska problem. Ta infertilitetstestet för att fastställa den rätta orsaken för idag finns det flera sätt att ta itu med detta problem. Ett tidigt test kan alltid hjälpa till att hantera själva problemet vid roten.

8. Vilka produkter kan jag använda för vaginalhygien som är säkra?

Skarp lukt och flytningar upplevs ofta av kvinnor i alla åldrar. Men innan du tar till feminina hygienprodukter rekommenderar vi att du konsulterar din gynekolog och kontrollerar om den önskade produkten är rätt lösning. Detta är också ett bra tillfälle att lära sig om andra tillgängliga alternativ.

9. Vad är normalt under en graviditet och vad är det inte?

När du gör dig redo för den nio månader långa resan för att skapa ett liv är det tillrådligt att först förstå det helt. Att läsa böcker, prata med vänner och äldre och besöka din läkare är de första stegen som de flesta kvinnor tar. Bland andra frågor att ställa till gynekologen när man är gravid, är det viktigt att lära sig vad som kräver en nödsituation och vad som inte gör det. Gör detta för att göra denna fas av ditt liv stressfri.

10. Vilka tester ska jag göra i år?

Kvinnor genomgår en cykel av gynekologiska förändringar från menstruationens början till klimakteriet och ibland även efter. När kroppen genomgår förändringar kan den också stöta på vissa komplikationer - vilket gör det viktigt att ta vissa tester vid olika åldrar i livet. Rådfråga din gynekolog för att förstå detsamma och håll dig i det rosa av din hälsa hela tiden.

Nu när du vet vilka frågor du säkert ska ställa till din gynekolog är det lika viktigt att veta hur du förbereder dig för ett gynekologbesök. De flesta läkare föredrar att du skriver ner dina frågor innan mötet och gör anteckningar under mötet. Var respektfull för sin tid och håll dina frågor relevanta för ämnet.

Osäker på vem du ska vända dig till med alla dina gynekologiska frågor? På Touch of Life är vi noga med att säkerställa att våra patienter känner sig bekväma och att de gynekologfrågor de ställer alltid besvaras. Kontakta FARNOSH SØRENSEN/ GYNEKOLOG & OBSTETRIKER Eliva Clinic gynekologi Stockholmcollect
0
avatar
yda-trafikskola-stockholm
guide
Zupyak is the world’s largest content marketing community, with over 400 000 members and 3 million articles. Explore and get your content discovered.
Read more